Χρειάζεται να πάρω κάποιο συμπλήρωμα διατροφής;
Οι πιο σύγχρονες διατροφικές οδηγίες [1] για τους ασθενείς με καρκίνο προτείνουν η λήψη των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων να μην υπερβαίνει την ημερήσια συνιστώμενη δόση που ισχύει για τον υγιή πληθυσμό ενώ υποστηρίζουν την λήψη διατροφικών συστατικών με αντι-φλεγμονώδη και αντικαταβολική δράση. Στη περίπτωση έντονης ανορεξίας και απώλειας βάρους διάφορα υπερθερμιδικά/ υπερπρωτεινούχα συμπληρώματα διατροφής που διατίθενται στην αγορά σε πόσιμη μορφή ή σε μορφή σκόνης, σε διάφορες γεύσεις, μπορούν να παρέχουν αρκετές θερμίδες και πρωτεΐνη σε μικρό όγκο κατανάλωσης με σκοπό την διαχείριση της δυσθρεψίας. Στους υποθρεπτικούς ογκολογικούς ασθενείς που θα υποβληθούν σε μείζονα χειρουργική επέμβαση συστήνεται περιεγχειρητική εντερική διατροφή με ανοσοδιεγερτικά συστατικά (αργινίνη, νουκλεοτίδια, ω3 λ.ο) πριν αλλά και μετά την πραγματοποίηση του χειρουργείου.
Σε ασθενείς υπό χημειοθεραπεία και με κίνδυνο υποθρεψίας, συστήνεται η χορήγηση ω-3 λ.ο μακράς αλύσου για την βελτίωση της όρεξης, της διαιτητικής πρόσληψης, την ενίσχυση της μυϊκής μάζας και του σωματικού βάρους. Πιο συγκεκριμένα, τα Ω3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα έχουν προσελκύσει τελευταία το ενδιαφέρον της επιστημονικής κοινότητας ως πιθανοί αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικοί παράγοντες και πιο συγκεκριμένα όσον αφορά περιοχές του παχέος εντέρου. Τόσο από επιδημιολογικές όσο και από κλινικές μελέτες φαίνεται ότι μειώνουν την φλεγμονή και αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας ή μειώνουν την τοξικότητα της. [2-3]
Για την επιλογή συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει πάντα και πρωτίστως να συζητάτε με τον ιατρό ή τον διαιτολόγο σας διότι βότανα ή αντιοξειδωτικά συμπληρώματα διατροφής ίσως έχουν αλληλεπίδραση με το σχήμα χημειοθεραπείας που ακολουθείτε και θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή.