Skip to main content

H ομάδα της BioΟncology

H BioOncology Care ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2013 με στόχο την παροχή υψηλού επιπέδου ιατρικών υπηρεσιών σε ασθενείς με καρκίνο. Με μία καλά οργανωμένη ομάδα καταξιωμένων γιατρών, με πολυετή κλινική εμπειρία και εξειδικευμένων νοσηλευτών η BioOncology Care αποτελεί ένα αξιόπιστο όνομα στη θεραπεία του καρκίνου στη Βόρεια Ελλάδα. Πιστεύουμε στην ανθρωποκεντρική φροντίδα, τη διαφύλαξη της αξιοπρέπειας, τον σεβασμό στην ατομικότητα, το ζεστό περιβάλλον, τη συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ασθενούς και της οικογένειάς του. Φιλοδοξούμε να ταυτιστούμε με το ήθος, τις πεποιθήσεις και τις αξίες που πρέπει να διέπουν τη θεραπεία του καρκίνου, διασφαλίζοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών μας.

ioannis boukovinas bioncology
MD, PhD, PharmaD

Ιωάννης Μπουκοβίνας

Παθολόγος-Ογκολόγος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικού Τμήματος Βιοκλινικής

Ο Δρ. Ιωάννης Μπουκοβίνας είναι Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ογκολογικού Τμήματος της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης και τ. Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ). Πτυχιούχος της Φαρμακευτικής και αριστούχος απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έλαβε το τίτλο της ειδικότητας του από τη Β’ Παθολογική Ογκολογική Κλινική του ΑΝΘ «Θεαγένειο». Μετεκπαιδεύτηκε στη όγκο-χειρουργική προσέγγιση του ηπατοχολο-παγκρεατικού καρκίνου στο Πανεπιστήμιο Παρισίου (Université de Paris ΧΙ Sud), λαμβάνοντας Δίπλωμα Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου. Εργάσθηκε ως Παθολόγος Ογκολόγος στο Ινστιτούτο Gustave-Roussy, Paris και ως επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, λαμβάνοντας το Διδακτορικό του τίτλο στο αδενοκαρκίνωμα πνεύμονος και την πρόβλεψη επιτυχούς θεραπείας σύμφωνα με τα γονίδια RRM1/RRM2/BRCA1.

Η δράση του στο τομέα της εκπαίδευσης περιλαμβάνει την οργάνωση μεταπτυχιακών σεμιναρίων για σαρκώματα, γαστρεντερικούς καρκίνους και καρκίνο του μαστού, με διεθνή συμμετοχή, καθώς και την οργάνωση Masterclass από το 2002 μέχρι και σήμερα.

Είναι αντιπρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ), με ενεργό συμμετοχή στη δημιουργία των Ελληνικών Κατευθυντήριων Οδηγιών Καρκίνου Παχέος Εντέρου και Ορθού.

Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ESMO), της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), καθώς και μέλος της επιστημονικής επιτροπής σαρκώματος (EORTC Soft Tissue & Bone Sarcoma Group) 2008-2019, με συμμετοχή στη συγγραφή των Ευρωπαικών κατευθυντηρίων οδηγιών για τα σαρκώματα μαλακών μορίων και σαρκώματα οστών.

Έχει πάνω από 100 δημοσιεύσεις σε πολυάριθμα ξενόγλωσσα και ελληνικά ιατρικά περιοδικά εντός SCI (h factor: 20), συμμετοχές σε Ελληνικά και διεθνή συνέδρια, ενώ συμμετέχει και ως κύριος ερευνητής σε διεθνείς παρεμβατικές και μη, κλινικές μελέτες.

Έχει διοργανώσει δύο εναλλακτικά διεθνή συνέδρια στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, το πρώτο με θέμα «Το Τέλος της Ζωής» (2015) και το δεύτερο με θέμα «Σχέση Εξέλιξης και Καρκίνου» (2017).

Έχοντας έντονο το αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης και υψηλή ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν στο πόνο και την αξιοπρέπεια των ασθενών, είναι ένας εκ των ιδρυτών της ομάδας Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα, με ενεργή συμμετοχή στα προγράμματα του οργανισμού επί 10 και πλέον έτη. Συμμετέχει εθελοντικά σε δράσεις του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» με διαλέξεις και ενημέρωση κοινού, και σε εκδηλώσεις και ημερίδες άλλων συλλόγων καρκινοπαθών στην Ελλάδα.

Πιστεύοντας ότι η πρόοδος της ιατρικής επιστήμης ευοδώνεται με την καλλιέργεια της φιλοσοφικής σκέψης και συμπορεύεται με άλλες επιστήμες, αναζητά απαντήσεις που αφορούν τον ογκολόγο και τους ασθενείς του μέσα από τη φιλοσοφία, την κοινωνιολογία και τη θεολογία.

Βιογραφικό Ιατρού

+302310278482 (Ιατρείο)

+302310372698 (Βιοκλινική)

+306944189715 (Κινητό)

ibouk@bioncology.gr

Researchgate / PubMed

Μέλος των :

Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
European Society for Medical Oncology
American Society of Clinical Oncology
Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης
Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία
Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος
European Organisation for Research and Treatment of Cancer

Social Media

Linkedin / Facebook

PubMed

Ioannis Boukovinas / PubMed

eleni stergiou bioncology
MD

Ελένη Στεργίου

Παθολόγος-Ογκολόγος

Η Ελένη Στεργίου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Πράγας (Τσεχία) το 2000. Ολοκλήρωσε την υπηρεσία υπαίθρου στη Κορυφή Κοζάνης και ειδικεύθηκε στη Παθολογία, στη Β’ Παθολογική-Ογκολογική ΑΝΘ “Θεαγένειο”, όπου το 2012 απέκτησε εξειδίκευση στην Παθολογική Ογκολογία.

Διαθέτει πολυετή εμπειρία στη κλινική έρευνα, με συμμετοχή σε μελέτες για καρκίνο μαστού, κολο-ορθικό καρκίνο, μη-μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονος, νεφρών, GIST, σάρκωμα, καθώς και με παράλληλη εκπαίδευση σε ICH-GCP.

Είναι μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και από τον Απρίλιο του 2012 ανήκει στην ομάδα της BioΟncology Care.

Βιογραφικό Ιατρού

+302310372699 (Βιοκλινική)

stergele@gmail.com

Μέλος των :

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

suzana stojanovska bioncoloy
MD

Σουζάνα Στογιάνοφσκα

Παθολόγος-Ογκολόγος

Η Σουζάνα Στογιάνοφσκα αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Νις (Σερβία) το 1993. Εκπαιδεύτηκε ως Παθολόγος στην Α΄ Παθολογική Κλινική ΑΧΕΠΑ έως το 2007. Ακολούθως ασκήθηκε στην ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας, την οποία ολοκλήρωσε 2012. Έχει ολοκληρώσει τον 2ετή κύκλο σεμιναρίων της Ελληνικής Ακαδημίας Ογκολογίας (ΕΑΚΟ), ενώ πρόσφατα μετεκπαιδεύτηκε στο Καρκίνο του Παχέος Εντέρου (Masterclass Εταιρείας Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος).

Εργάστηκε στη Κεντρική Κλινική του Ομίλου Euromedica ως Παθολόγος για 3 χρόνια και για άλλα 3 συμμετείχε σε κλινικές μελέτες, σε συνεργασία με την Ελληνική Ογκολογική Ερευνητική Ομάδα (HORG).

Βιογραφικό Ιατρού

+302310372699 (Βιοκλινική)

ssuzana@hotmail.co.uk

MD

Όλγα Σισμανίδου

Παθολόγος-Ογκολόγος

Η Όλγα Σισμανίδου αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2014. Εκπαιδεύτηκε ως Παθολόγος στην κλινική του Memmingen στη Βαυαρία της Γερμανίας από το 2016 ως το 2018. Ακολούθως ασκήθηκε στην ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Freiburg της Γερμανίας, την οποία ολοκλήρωσε τον Αύγουστο του 2022.

Από τον Αύγουστο 2023 είναι μέλος της ομάδας BioOncology Care ως Παθολόγος-Ογκολόγος.

Βιογραφικό Ιατρού

+302310372699 (Βιοκλινική)

sismanidolga@gmail.com

Μέλος των :

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

athanasios ligdas bioncology
MD

Αθανάσιος Λίγδας

Ειδικός Παθολόγος, Ειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη

Ο Αθανάσιος Λίγδας αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο 1999. Με την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας και της υπηρεσίας υπαίθρου, ξεκίνησε την ειδικότητα στη Παθολογία, στη Β’ Παθολογική Κλινική ΑΝΘ “Θεαγένειο”, και την ολοκλήρωσε στην Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου Αγ. Δημήτριος, τον Αύγουστο 2009. Εξειδικεύθηκε στη διαβητολογία στο Γ.Ν.”Παπαγεωργίου” (2014-2015).

Έχει προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στο Γενικό Ιατρείο του Πολυϊατρείου Γιατρών χωρίς Σύνορα Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε 6μηνη αποστολή στη Ζάμπια, σε πρόγραμμα HIV/AIDS.

Από τον Φεβρουάριο 2012 είναι μέλος της ομάδας BioOncology Care ως Παθολόγος Διαβητολόγος.

Βιογραφικό Ιατρού

+302310372699 (Βιοκλινική)

thanasisligdas@gmail.com

Μέλος των :

Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης

MD

Αναστασία Ταβουλάρη

Παθολόγος-Ογκολόγος

maria patrinou bioncology
ΜSc

Μαρία Πατρινού

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Η Πατρινού Μαρία είναι Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (MSc) του τμήματος Μοριακής Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Η εμπειρία της στο κομμάτι της κλινικής διατροφής ξεκίνησε με την πρακτική της άσκηση στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, ως ασκούμενη αρχικά και κατόπιν ως εξωτερική συνεργάτιδα στο Συμβουλευτικό Γραφείο Διατροφής στον χώρο των Εξωτερικών Ιατρείων του νοσοκομείου. Από τον Νοέμβριο του 2013 αποτελεί μέλος της ομάδας BioOncology Care ως Κλινική Διαιτολόγος στο Ογκολογικό Τμήμα της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης.
Διατηρεί γραφείο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, Αγίας Σοφίας 48. Έχει ασχοληθεί με ένα ευρύ φάσμα κλινικών περιπτώσεων όπως αιμοκαθαιρόμενοι νεφροπαθείς, περιπτώσεις με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, νευρολογικά νοσήματα όπως η Σκλήρυνση Κατά Πλάκας, χειρουργικά περιστατικά κ.α., καθώς και αναλαμβάνει περιστατικά με στόχο την απώλεια βάρους, τηρώντας τα πρότυπα της Μεσογειακής Διατροφής και ακολουθώντας τόσο τα επιστημονικά δεδομένα όσο και ρεαλιστικούς στόχους. Τέλος, έχει παρακολουθήσει πλήθος συνεδρίων και σεμιναρίων, ποικίλης θεματολογίας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Εξωτερικό.

Βιογραφικό  Διατροφολόγου

+306976678260

nutrition.mariapatrinou@gmail.com

bioncology panagiota papadopoulou
ΜSc

Παναγιώτα Παπαδοπούλου

Νοσηλεύτρια, Υπεύθυνη Κλινικών Μελετών

Η Παπαδοπούλου Παναγιώτα έλαβε το πτυχίο Νοσηλευτικής από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε και τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας το 2014.

Έλαβε πρακτική εμπειρία ως νοσηλεύτρια στο Δήμο Αθηναίων (Ιαν 2013 – Μαϊ 2014) και εργάστηκε ως βοηθός οδοντιάτρου επί 5ετίας.

Μιλά Αγγλικά και Γερμανικά.

Από το Φεβρουάριο 2015 είναι μέλος της ομάδας BioOncology Care και Υπεύθυνη Κλινικών Μελετών. Στο πλαίσιο του ρόλου της, συμμετέχει σε διεθνή meetings ερευνητών.

Βιογραφικό Νοσηλεύτριας

+302310372699 (Βιοκλινική)

giota0803@gmail.com

biocology team 2

Σπυρίδωνος Σοφία

Γραμματειακή Υποστήριξη

<h3 class=”social_media_title”>Στοιχεία Επικοινωνίας</h3>
<p class=”profile_phone_text”> <a href=”tel:+302310257140″>+302310257140</a> (Ιατρείο)</p>
<p class=”profile_phone_text”> <a href=”tel:+302310372698″>+302310372698</a> (Βιοκλινική)</p>
<p class=”profile_phone_text”> <a href=”mailto:info@bioncology.gr”>info@bioncology.gr</a></p>

bioncology 0064

Πλάτσακου Δέσποινα

Γραμματειακή Υποστήριξη

biocology team 1

Κακαμούκα Ιωάννα

Γραμματειακή Υποστήριξη

Ογκολογικό Συμβούλιο

Το ογκολογικό συμβούλιο είναι νομοθετημένη διαδικασία (Νόμος 4052/2012) η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 2012 και καθιερώνει τη διατομεακή αντιμετώπιση του ασθενούς που πάσχει, ή υπάρχουν υπόνοιες ότι πάσχει, από κακόηθες νεόπλασμα.

Αποτελεί αξίωμα της ογκολογικής κοινότητας ότι ο κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μία θεραπεία, άρα και ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική ομάδα, αποτελούμενη από τον θεράποντα ιατρό, τον παθολόγο-ογκολόγο και αναλόγως του ιστορικού και της ιδιαιτερότητας της κάθε πάθησης, από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα χειρουργό, ακτινοθεραπευτή, παθολογοανατόμο. Τα μέλη του συμβουλίου συζητούν διεξοδικά γύρω από τη διάγνωση του ασθενούς και εισηγούνται την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη για την πάθησή του θεραπεία. Όλες οι εισηγήσεις και το θεραπευτικό πλάνο καταγράφονται στο φάκελο του ασθενούς.

Το επιστημονικό κύρος των πεπειραμένων και καταξιωμένων συνεργατών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης αποτελεί εγγύηση για το υψηλό επίπεδο του συμβουλίου και διασφαλίζει την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.

Σκοπός του συμβουλίου είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς. Η λεπτομερής κι αναλυτική συζήτηση μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς εξασφαλίζει ότι:

  • Ο ασθενής δεν θα υποβληθεί σε άσκοπες περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.
  • Ο ασθενής θα λάβει εξατομικευμένη θεραπεία με βάση την έκταση και βαρύτητα της νόσου του, τις λοιπές συνυπάρχουσες παθήσεις του και την συνολικότερη κατάσταση της υγείας του.
  • Θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «υπερθεραπείας» (π.χ. μια μεγάλη αλλά πρακτικά ανώφελη χειρουργική επέμβαση ή μια τοξική αλλά μη αναγκαία χημειοθεραπεία) αλλά και «υποθεραπείας» (π.χ. χορήγηση ανεπαρκούς αγωγής για την βαρύτητα του συγκεκριμένου νεοπλάσματος).
  • Θα παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της θεραπείας, επιτρέποντας τροποποιήσεις όποτε αυτές κρίνονται αναγκαίες.
  • Ο ασθενής θα καθοδηγείται με υπεύθυνο κι επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο προς την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη θεραπευτική επιλογή

‘Ενας καθιερωμένος επιστημονικός θεσμός

Το ογκολογικό συμβούλιο της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια κι έχει καθιερωθεί στην ιατρική κοινότητα της πόλης μας. Συνέρχεται μια φορά την εβδομάδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της κλινικής, όπου ο θεράπων ιατρός παρουσιάζει το κάθε περιστατικό. Ακολουθεί αναλυτική συζήτηση με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων που καταλήγει στη επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής επιλογής με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, η οποία και προτείνεται στον ασθενή. Κάθε απόφαση του συμβουλίου καταγράφεται στα πρακτικά. Εκτός από τις οριζόμενες με βάση το νόμο ειδικότητες, στο ογκολογικό συμβούλιο της Βιοκλινικής συμμετέχουν σε μόνιμη βάση και δυο ακτινολόγοι, καθώς η σύγχρονη απεικόνιση παίζει κομβικό ρόλο σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενούς. Ανάλογα με το περιστατικό, στο συμβούλιο μετέχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα γαστρεντερολόγοι και πνευμονολόγοι.

Η ζωντανή συζήτηση μεταξύ των γιατρών ξεκαθαρίζει τις όποιες ασάφειες, όπως για παράδειγμα στη διατύπωση ενός πορίσματος, και συνθέτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις (π.χ. του γαστρεντερολόγου που προτείνει ενδοσκοπική βιοψία έναντι του χειρουργού που προκρίνει τη λαπαροσκοπική προσπέλαση), ώστε ο ασθενής να μη χάνεται σε ένα κυκεώνα διαφορετικών -και συχνά αντικρουόμενων- απόψεων και προτάσεων.

Επιστημονικές Δημοσιεύσεις

Ως ενεργοί επιστήμονες του ελληνικού και διεθνούς χώρου, τα μέλη της Bioncology Care συμμετέχουν ερευνητικά σε ακαδημαικές και κλινικές μελέτες. Στον παρόντα ιστοχώρο, παρουσιάζουμε κάποιες παραπομπές απο αυτές.

Πρόσφατες Επιστημονικές Δημοσιεύσεις Μελών

March 25, 2022

Effect of Osimertinib on CTCs and ctDNA in EGFR Mutant Non-Small Cell Lung Cancer Patients: The Prognostic Relevance of Liquid Biopsy

CONCLUSIONS: The decrease in both CTCs and ctDNA occurring early during osimertinib treatment is predictive…
March 7, 2022

Prophylaxis of cancer-associated venous thromboembolism with low-molecular-weight heparin-tinzaparin: Real world evidence

Thromboprophylaxis, as a preventive measure for cancer-associated thrombosis (CAT), may be beneficial for patients with…
February 24, 2022

Front-Line Bevacizumab plus Chemotherapy with or without Maintenance Therapy for Metastatic Breast Cancer: An Observational Study by the Hellenic Oncology Research Group

Front-line bevacizumab (BEV) in combination with taxanes offers benefit in progression-free survival (PFS) in metastatic…
February 15, 2022

Treatment pathways and associated costs of metastatic colorectal cancer in Greece

CONCLUSIONS: mCRC is a societal challenge for healthcare systems as the treatment is more prolonged…