Skip to main content

Μπορώ να κάνω κάτι για να μειώσω τις πιθανότητες ανάπτυξης καρκίνου;

pre emptive nutrition

Παρακάτω ακολουθούν οι επίσημες συστάσεις σχετικά με τη πρόληψη του καρκίνου όσον αφορά στη διατροφή και την φυσική άσκηση:

  • Διατηρείστε το βάρος σας στα φυσιολογικά όρια, χωρίς να είστε λιπόβαροι ή υπέρβαροι.
  • Υιοθετήστε κάποια σωματική δραστηριότητα για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα.
  • Αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά. Περιορίστε την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε «κενές» θερμίδες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη ή σε λίπος και χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
  • Καταναλώστε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.
  • Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα όπως αλλαντικά και παστά. Φαίνεται ότι η κατανάλωση μέχρι και 500γρ κόκκινου κρέατος την εβδομάδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Όταν αναφερόμαστε σε κόκκινο κρέας εννοούμε το μοσχαρίσιο, το χοιρινό και το αρνί.
  • Περιορίστε την λήψη αλκοολούχων ποτών σε 2 την ημέρα για τους άνδρες και ένα την ημέρα για τις γυναίκες.
  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού. Τόσο το αλάτι όσο και τα φαγητά που διατηρούνται μέσω αυτού πιθανόν αυξάνουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του στομάχου.
  • Μην λαμβάνετε διατροφικά συμπληρώματα με σκοπό να προστατευτείτε από την εμφάνιση καρκίνου. Οι ειδικοί δεν αποθαρρύνουν τη χρήση πολυβιταμινών ή ειδικών συμπληρωμάτων από τα οποία μπορούμε να επωφεληθούμε σε κάποιο βαθμό. Δεν πρέπει όμως να λαμβάνονται πολύ υψηλές δόσεις ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εμφάνιση διαφόρων μορφών καρκίνου. Μια διατροφή μεσογειακού τύπου είναι η καλύτερη πηγή των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.
  • Για νέες μητέρες συνίσταται να θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον 6 μήνες και στην συνέχεια να εισάγουν στην διατροφή του μωρού άλλα υγρά και τρόφιμα. Σύμφωνα με εκθέσεις εμπειρογνώμων, ο θηλασμός ωφελεί τόσο τη μητέρα όσο και το παιδί. Ο θηλασμός μειώνει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σχετίζονται με τον καρκίνο και επιπλέον το σώμα απαλλάσσεται από οποιαδήποτε κύτταρα στο στήθος που μπορεί να έχουν βλάβη στο DNA. Σύμφωνα με έρευνες, τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα ως ενήλικες.

Πηγές:

  • World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity, and the Prevention of Cancer: a Global Perspective.