Skip to main content

Διατροφή και καρκίνος, υπάρχει σχέση;

nutricion and cancer

Διατροφή και καρκίνος, υπάρχει σχέση;

Ο τρόπος ζωής συμπεριλαμβανομένης της διατροφής αποτελεί σημαντικό παράγοντα και συνδέεται τόσο με την πρόληψη του καρκίνου, όσο και με την εξέλιξη της νόσου.

Η διατροφή παραμένει ένα από τα βασικά όπλα όσον αφορά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Σύμφωνα με έρευνες ευθύνεται για περίπου το 1/3 των πιο πολλών τύπων καρκίνου στον δυτικό κόσμο. [1]

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τι καταναλώνουμε, σε τι ποσότητα το καταναλώνουμε και πώς το καταναλώνουμε. Η υγιεινή διατροφή και η αποφυγή υπερβολικού σωματικού λίπους, σε συνδυασμό με τη φυσική δραστηριότητα βοηθούν το σώμα να «αντισταθεί» στην ανάπτυξη καρκίνου. Φυτικές (φυτοχημικές) ουσίες, μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών και να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας έναντι του καρκίνου. Τα φρούτα και τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το σκόρδο, το κρεμμύδι, η σόγια, το πράσινο και μαύρο τσάι ακόμα και ο καφές περιέχουν τέτοιες ουσίες.

Σχετικά με την σχέση του καρκίνου με την παχυσαρκία, τα περισσότερα δεδομένα προέρχονται από ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, του προστάτη ή του ορθού. Οι παχύσαρκοι άνθρωποι συχνά παρουσιάζουν χρόνια χαμηλού επιπέδου φλεγμονή, η οποία μπορεί, με την πάροδο του χρόνου, να προκαλέσει βλάβες στο DNA, που ευνοούν την καρκινογένεση. Τα λιπώδη κύτταρα παράγουν κάποιες ορμόνες (adipokines) που μπορεί να διεγείρουν ή να αναστέλλουν την κυτταρική ανάπτυξη. Ο λιπώδης ιστός παράγει υπερβολικές ποσότητες οιστρογόνων, τα οποία σε υψηλά επίπεδα έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του ενδομητρίου, των ωοθηκών και κάποιων άλλων καρκίνων. Οι έρευνες δείχνουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να επιδεινώσει με διαφορετικούς τρόπους την εξέλιξη της νόσου και να έχει αρνητικό ρόλο στην ποιότητας ζωής, την υποτροπή του καρκίνου και την πρόγνωση. [2]

Όσον αφορά σε ασθενείς με καρκίνο μαστού (προ- εμμηνοπαυσιακές και μετεμμηνοπαυσιακές) η παχυσαρκία έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς το βαθμό διαφοροποίησης του μεγέθους του όγκου. [3]

Δεδομένου ότι η διατροφή είναι ένας δυνητικά τροποποιήσιμος παράγοντας, είναι επιτακτική η ανάγκη να εστιάσουμε σε διατροφικά υγιεινές επιλογές και στη διατήρηση φυσιολογικού βάρους, με στόχο τη μείωση κινδύνου ανάπτυξης του καρκίνου.

Πηγές:

  • Sak K, Intake of Individual Flavonoids and Risk of Carcinogenesis: Overview of Epidemiological Evidence., Nutr Cancer. 2017 Oct 30:1-32.
  • Calle EE, Rodriguez C, Walker-Thurmond K, Thun MJ. Overweight, obesity, and mortality from cancer in a prospectively studied cohort of U.S. adults. New England Journal of Medicine 2003; 348(17):1625-1638. Schmitz KH, Neuhouser ML, AgursCollins T, et al. Impact of obesity on cancer survivorship and the potential relevance of race and ethnicity. Journal of the National Cancer Institute 2013; 105(18):13441354.
  • Picon-Ruiz M et al, CA Cancer J Clin. 2017 Sep;67(5):378-397. Obesity and adverse breast cancer risk and outcome: Mechanistic insights and strategies for intervention.