Skip to main content

Μπορεί ένα παχύσαρκο ή ένα υπέρβαρο άτομο να είναι σαρκοπενικό;

sarcopenia

Μπορεί ένα παχύσαρκο ή ένα υπέρβαρο άτομο να είναι σαρκοπενικό;

Ναι! Σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να παρουσιάζουν σημαντική απώλεια μυϊκού ιστού, παρότι η λιπώδης μάζα τους εξακολουθεί να παραμένει αυξημένη. Υπάρχει περίπτωση, ασθενείς με αυξημένο βάρος, που κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων ή ακόμα και των παχύσαρκων να έχουν χάσει τόσο μεγάλο μέρος της μυϊκής τους μάζας, και όχι του λιπώδους ιστού, έτσι ώστε να υπόκεινται στην κατηγορία των σαρκοπενικών. Το τελευταίο φαινόμενο, γνωστό και ως «σαρκοπενική παχυσαρκία» αποτελεί πλέον πρόκληση για τον γιατρό και τον διαιτολόγο τόσο στην ανίχνευση όσο και στην αντιμετώπισή του καθώς η χαμηλή σκελετική μυϊκή μάζα «κρύβεται» κάτω από τον υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, δηλαδή τα επιπλέον κιλά. (ΔΜΣ – υπολογίζεται διαιρώντας το βάρος σε κιλά, με το τετράγωνο το ύψους σε μέτρα).

Ασθενείς με σαρκοπενική παχυσαρκία φαίνεται ότι έχουν χειρότερη πρόγνωση από άτομα με καχεξία και μειωμένο βάρος. Η ύπαρξη προεγχειρητικής σαρκοπενικής παχυσαρκίας φαίνεται να είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας θνησιμότητας και υποτροπής καρκίνου και αυτό φάνηκε σε μελέτες με καρκίνο του παγκρέατος. [1] Προσοχή όμως, η σαρκοπενική παχυσαρκία δεν ταυτίζεται πάντα με την καρκινική καχεξία ή την προ-καχεξία σε ένα παχύσαρκο άτομο, διότι μπορεί να μην οφείλεται αναγκαστικά σε κάποιο νόσημα όπως ο καρκίνος αλλά να αποτελεί απλά συνέπεια της έλλειψης σωματικής δραστηριότητας, της ανοχής στην γλυκόζη κτλ.

Πηγές:

  • Okumura et al, Visceral Adiposity and Sarcopenic Visceral Obesity are Associated with Poor Prognosis After Resection of Pancreatic Cancer. Ann Surg Oncol. 2017 Nov;24(12):3732-3740. doi: 10.1245/s10434-017-6077-y. Epub 2017 Sep 5.