Skip to main content

skeptomenoi diaforetika athanasiadis

Εκλεκτοί φίλοι και συνεργάτες μου έδωσαν την ορμή και την ωριμότητα της σκέψης τους και το βιβλίο μας τώρα πια εκδόθηκε απο τον εκδοτικό οίκο Πληθώρα και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία απο σήμερα.
Για το 2020 σας προσκαλούμε να σκεφτείτε διαφορετικά για όλα, μαζί μας!

Το βιβλίο με τίτλο: «Σκεπτόμενοι διαφορετικά – Ιατρικής χιλιόμετρα. Από τον Ιπποκράτειο όρκο έως την Τεχνητή Νοημοσύνη» εκδόθηκε με αφορμή την Τελετή Έναρξης του 7ου Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2019) και περιλαμβάνει εννέα κείμενα, που προέκυψαν από την ανάγκη επικοινωνίας των εξελίξεων στην Ογκολογία και των ευκαιριών και προκλήσεων που προκύπτουν.
Τα κείμενα υπογράφουν οι κκ. Ρέα Βιτάλη, Μαντώ Νικολαΐδη, Ηλίας Ι. Βλάχος, Φίλιππος Βασιλόγιαννης, Ευάγγελος Αθανασιάδης, Κωνσταντίνα Νικήτα, Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας και Ηλίας Αθανασιάδης, ο οποίος και επιμελήθηκε της έκδοσης.Οι πρόοδοι της επιστήμης και της τεχνολογίας έχουν αλλάξει την κλινική πορεία του καρκίνου σε πολλούς ασθενείς και έχουν δημιουργήσει ευκαιρίες και προοπτικές πάνω και πέρα από τις προσδοκίες μας. Άνθρωποι με περιορισμένο ορίζοντα στη ζωή τους είδαν στη διαδρομή να δημιουργείται ελπίδα και προοπτική.
Η εισβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης και οι μεγάλες δυνατότητες διαχείρισης μεγάλου όγκου δεδομένων δημιουργούν, μαζί με την ελπίδα, και προβληματισμό. Πώς τοποθετούμεθα στα ανακύπτοντα θέματα ηθικής και πώς εξασφαλίζεται πρόσβαση στην ευκαιρία σε όλους; Στο βιβλίο αυτό αναδεικνύεται και η αντίληψη της σύγχρονης Ογκολογίας γύρω από την ιατρική πράξη και τη θέση του ασθενούς. Είναι πλέον σαφές ότι η Ιατρική εκτός από τέχνη και επιστήμη είναι και σκληρό έργο αγάπης και αφοσίωσης. Είναι ταυτόχρονα και πολιτική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, αφού και ο κορυφαίος γιατρός του 19ου αιώνα Rudolf Virchow διακήρυξε ότι η πολιτική είναι Ιατρική σε μεγάλη κλίμακα. Το πρόσωπο του ασθενούς και οι επιλογές του για τη διαχείριση της ζωής του καθορίζουν πλέον το πνεύμα της φροντίδας του.
Για τον γιατρό η φροντίδα των ανθρώπων απαιτεί μαζί με την κρυστάλλινη καρτεσιανή λογική, την διαχείριση της πνευματικής τους υπόστασης και την αποδοχή της μυστηριακής φύσης του λειτουργήματος. Η ιατρική διαδρομή είναι μια προσφορά έργου και ελπίδας που οδηγεί στην κτήση σοφίας για τον ιατρό και μετασχηματίζει την κοινωνία διαχέοντας ελπίδα και θετικότητα.

Πλήρης Παρουσίαση:

https://oncologist-athens.gr/skeptomenoi-diaforetika-iatrikis-chiliometra-apo-ton-ippokrateio-orko-eos-tin-techniti-noimosyni/