Skip to main content

Τι είναι η αλκαλική διατροφή;

alkaline diet

Τι είναι η αλκαλική διατροφή;

Τα τελευταία χρόνια ακούγεται συχνά ότι η αλκαλική διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ρίζες, ξηρούς καρπούς και όσπρια, μπορεί να καταπολεμήσει τον καρκίνο και ίσως και να τον θεραπεύσει ακολουθώντας τον εξής κανόνα στην λήψη τροφών: 80% αλκαλικές και 20% όξινες. Η ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να επιβιώσουν σε αλκαλικό περιβάλλον. Ωστόσο μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Συχνά, όταν θα ενημερώνεστε για την αλκαλική διατροφή, θα ακούσετε ή θα διαβάσετε τις φράσεις «τροφές που κάνουν το pH του σώματος πιο αλκαλικό» ή «δυστυχώς το pH ενός ατόμου τείνει μερικές φορές να είναι πολύ όξινο». Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, αν και το pH στα ούρα και στο σάλιο μπορεί να αλλοιωθεί, το pH του αίματος κρατιέται στα πολύ στενά όρια του 7,37-7,43. Οι τιμές αυτές θα πέσουν ή θα ανέβουν σε περιπτώσεις ακραίες όπως παρατεταμένη διάρροια, πνευμονία, νεφρική ανεπάρκεια, ηπατική ανεπάρκεια κ.α. και όχι επειδή μπορεί ένα γεύμα μας να είχε λίγο παραπάνω κρέας και όχι λαχανικά. Η καθημερινή μας διατροφή δεν μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο pH του αίματος και αυτό γιατί ο οργανισμός μας για να μπορέσει να κρατήσει τον εσωτερικό του περιβάλλον σταθερό έχει αναπτύξει μια σειρά από πολύπλοκους μηχανισμούς οι οποίοι κρατούν σταθερό το pH του αίματος.

Η αλκαλική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πτωχή σε θερμίδες και λίπη, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, που θεωρούνται αντιοξειδωτικά, και αποφεύγει τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα λίπη και το κρέας με κορεσμένα λιπαρά. Σε όλα τα παραπάνω μπορεί τελικά να οφείλεται, η προληπτική της αξία. Προσοχή όμως, μια αυστηρή διατροφή, όπως είναι η αλκαλική, πρέπει να αποφεύγεται από άτομα τα οποία χάνουν ή είναι σε κίνδυνο να χάσουν βάρος από τις θεραπείες στις οποίες υποβάλλονται.