Skip to main content

Ποια τρόφιμα είναι απαραίτητα και ποια θα πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;

healthy food

Ποια τρόφιμα είναι απαραίτητα και ποια
θα πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της θεραπείας μου;

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Επιλέγοντας τα σωστά είδη τροφίμων βοηθάτε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει και να αποδώσει όσο το δυνατό καλύτερα. Το είδος του χημειοθεραπευτικού σχήματος, η συνύπαρξη άλλων ασθενειών, η παρούσα διατροφική κατάσταση, το ενδεχόμενο μελλοντικού χειρουργείου ή ένα προηγηθέν χειρουργείο, καθώς και πολλοί άλλοι παράγοντες θα καθορίσουν τι πρέπει να τρώτε και αν χρειάζεται ή όχι να αποφύγετε κάποια ομάδα τροφίμων.

 Οι διατροφικές συστάσεις που δίνονται σε ασθενείς που υπόκεινται σε θεραπεία πρέπει να είναι εξατομικευμένες και ίσως ορισμένες φορές να διαφέρουν από τις γενικές οδηγίες για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή που δίνονται στον γενικό πληθυσμό για πρόληψη των ασθενειών.

Για παράδειγμα, ασθενείς που βρίσκονται σε κίνδυνο υποσιτισμού πρέπει να επικεντρωθούν σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε θερμίδες και πρωτεΐνες. Άτομα που κάνουν ακτινοθεραπεία στη περιοχή της κοιλιάς μπορεί να χρειαστεί να μειώσουν την πρόσληψη τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα και λαχανικά με σκοπό να αποφύγουν προβλήματα όπως η διάρροια. Διατροφικά συστατικά που μελετώνται εκτενώς ενδεχομένως να μπορούν να ενισχύσουν την δράση της χημειοθεραπείας, να μειώσουν τις παρενέργειες που οφείλονται σε αυτήν, να αυξήσουν την ανταπόκριση στην θεραπεία καθώς και να μειώσουν μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Είναι σημαντικό, πριν πάρετε κάποιο βότανο ή συμπλήρωμα ή ακολουθήσετε μια νέα «διατροφική στρατηγική καταπολέμησης του καρκίνου» να απευθυνθείτε στην ομάδα στήριξης που σας παρακολουθεί. Ορισμένα φυτικά συμπληρώματα ή βότανα παρόλο που μπορεί να έχουν την ένδειξη 100% φυτικά, ενδέχεται να αλληλοεπιδράσουν με τα φάρμακα της χημειοθεραπείας σας.