Διατροφή μετά το πέρας της θεραπείας
Ως επιζώντες του καρκίνου θα πρέπει να προσέχετε τη διατροφή σας και να υιοθετήσετε διατροφικές συνήθειες που θα διατηρήσετε όλη σας τη ζωή. Απευθυνθείτε στον διαιτολόγο-διατροφολόγο σας για να σας καθοδηγήσει.
Βασικές κατευθυντήριες:
- Κρατάμε το βάρος μας στα φυσιολογικά επίπεδα. Το αυξημένο βάρος καθώς και το αυξημένο λίπος είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες επανεμφάνισης καρκίνου ειδικότερα στη περίπτωση του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου.
- Φροντίζουμε να υπάρχει ποικιλία στη διατροφή μας και δεν αποκλείουμε τρόφιμα από το διαιτολόγιό μας. Όταν μιλάμε για καρκινογόνο δράση, στην ουσία αναφερόμαστε στην συστηματική κατανάλωση ενός «βλαβερού» προϊόντος για μεγάλο χρονικό διάστημα.
- Προσπαθούμε να χρησιμοποιούμε διαφορετικές μεθόδους μαγειρέματος. Κυρίως μαγείρεμα στον ατμό, ψήσιμο στο φούρνο και βράσιμο στη κατσαρόλα. Παρόλα αυτά μπορείτε να κάνετε ένα-δυο μπάρμπεκιου μέσα στο καλοκαίρι ή να τηγανίσετε μια στο τόσο – σε ελαιόλαδο -γευστικότατες πατάτες στο σπίτι.
- Καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά.
- Αποφεύγουμε την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών.
- Αυξάνουμε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών. Οι φυτικές ίνες επιταχύνουν τη διέλευση τροφής στο έντερο, μειώνοντας έτσι τον χρόνο επαφής του βλεννογόνου του εντέρου με καρκινογόνες ουσίες που προσλαμβάνονται από τα τρόφιμα.
- Περιορίζουμε την κατανάλωση κρέατος (μοσχαρίσιου, χοιρινού, αρνίσιου) σε 1 φορά στις 10 ημέρες. Αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα κρέατα, αλλαντικά και το υπερβολικά ψημένο κρέας στα κάρβουνα.
- Περιορίζουμε το αλάτι και την κατανάλωση επεξεργασμένων προϊόντων που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αλατιού.
# fact
Ένας πρακτικός τρόπος είναι να συνηθίσετε να γεμίζετε τα 2/3 του πιάτου σας με λαχανικά, φρούτα, προϊόντα ολικής άλεσης, όσπρια και ξηρούς καρπούς, ενώ το 1/3 να καλύπτεται από πουλερικά, ψάρι, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.