Skip to main content

Αρχίζω και χάνω βάρος, είναι ανησυχητικό;

weight change

Αρχίζω και χάνω βάρος, είναι ανησυχητικό;

Η απώλεια βάρους αποτελεί την πιο συχνή επιπλοκή στις περισσότερες μορφές καρκίνου, με τα υψηλότερα ποσοστά απώλειας να εμφανίζονται σε περιστατικά καρκίνου του πνεύμονα, της γαστρεντερικής οδού, του παχέος εντέρου, του ήπατος, του παγκρέατος και του οισοφάγου. Η συχνότητα εμφάνισης υποσιτισμού σε ασθενείς με καρκίνο σε παγκόσμιες μελέτες φαίνεται ότι κυμαίνεται από περίπου 20% έως και 70% ανάλογα την ηλικία του ασθενή, τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. [1]

Η απώλεια βάρους μπορεί να οφείλονται σε πάρα πολλούς παράγοντες. Η φλεγμονή και ο αυξημένος καταβολισμός, όταν το σώμα δηλαδή χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια του για να καλύψει τις ανάγκες του, λόγω του ίδιου του όγκου, οδηγούν σε απώλεια μυϊκής μάζας και κιλών ενώ μια γαστρεντερική απόφραξη επηρεάζει τη πρόσληψη και την απορρόφηση τροφής. Επιπλέον, παρενέργειες από την χημειο-ακτινοθεραπεία όπως ανορεξία, ναυτία, διάρροια, πρώιμος κορεσμός, ο πόνος και οι αλλά και η κακή ψυχολογική κατάσταση, είναι κάποιοι από τους λόγους που κάνουν έναν ασθενή να μειώνει την λήψη τροφής του και να αρχίσει να χάνει βάρος. Εάν για κάποιο λόγο παρατηρήσετε ότι χάνετε βάρος με γοργούς ρυθμούς, έχετε κάποιο πρόβλημα στην κατάποση τροφής ή νιώθετε έντονη ανορεξία, μιλήστε με τον γιατρό σας και τον διαιτολόγο σας, για να κρίνουν αν βρίσκεστε σε κίνδυνο υποθρεψίας και να βρεθεί η κατάλληλη λύση. Ο υποσιτισμός μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου και σημαντικές μελέτες έχουν δείξει ότι η απώλεια βάρους στον καρκίνο συνδέεται με κακή πρόγνωση, κακό ποιότητα ζωής, αυξημένες παρενέργειες που οφείλονται στην αντινεοπλαστική θεραπεία καθώς και μειωμένη ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία. [2]

Στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εκτός από το οποιοδήποτε θεραπευτικό σχήμα χημειοθεραπείας, ακτινοθεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης, αυτό που είναι εξίσου σημαντικό είναι ο οργανισμός να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος έτσι ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει όσο το δυνατόν καλύτερα. Η διατήρηση του βάρος, της ενέργειας, της μυϊκής δύναμης και της αντοχή αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για να ανταπεξέλθει ο ασθενής όσο πιο καλύτερα γίνεται στην όλη διαδικασία.

Πηγές:

  • J. Arends et al. / Clinical Nutrition 36 (2017) 1187- 1196, ESPEN expert group recommendations for action against cancer-related malnutrition.
  • Maria Mantzorou et al, Nutr Cancer. 2017 Oct 30:1-26. Clinical Value of Nutritional Status in Cancer: What is its Impact and how it Affects Disease Progression and Prognosis.