Το ογκολογικό συμβούλιο είναι νομοθετημένη διαδικασία (Νόμος 4052/2012) η οποία άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα το 2012 και καθιερώνει τη διατομεακή αντιμετώπιση του ασθενούς που πάσχει, ή υπάρχουν υπόνοιες ότι πάσχει, από κακόηθες νεόπλασμα.
Αποτελεί αξίωμα της ογκολογικής κοινότητας ότι ο κάθε καρκίνος είναι διαφορετικός και ανταποκρίνεται διαφορετικά σε μία θεραπεία, άρα και ο κάθε ασθενής είναι διαφορετικός και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική ομάδα, αποτελούμενη από τον θεράποντα ιατρό, τον παθολόγο-ογκολόγο και αναλόγως του ιστορικού και της ιδιαιτερότητας της κάθε πάθησης, από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, όπως για παράδειγμα χειρουργό, ακτινοθεραπευτή, παθολογοανατόμο. Τα μέλη του συμβουλίου συζητούν διεξοδικά γύρω από τη διάγνωση του ασθενούς και εισηγούνται την πλέον κατάλληλη και ενδεδειγμένη για την πάθησή του θεραπεία. Όλες οι εισηγήσεις και το θεραπευτικό πλάνο καταγράφονται στο φάκελο του ασθενούς.
Το επιστημονικό κύρος των πεπειραμένων και καταξιωμένων συνεργατών της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης αποτελεί εγγύηση για το υψηλό επίπεδο του συμβουλίου και διασφαλίζει την καλύτερη εξατομικευμένη θεραπευτική αγωγή.
Σκοπός του συμβουλίου είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενούς. Η λεπτομερής κι αναλυτική συζήτηση μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη διάγνωση και θεραπεία του ασθενούς εξασφαλίζει ότι:
- Ο ασθενής δεν θα υποβληθεί σε άσκοπες περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις.
- Ο ασθενής θα λάβει εξατομικευμένη θεραπεία με βάση την έκταση και βαρύτητα της νόσου του, τις λοιπές συνυπάρχουσες παθήσεις του και την συνολικότερη κατάσταση της υγείας του.
- Θα αποφευχθεί ο κίνδυνος «υπερθεραπείας» (π.χ. μια μεγάλη αλλά πρακτικά ανώφελη χειρουργική επέμβαση ή μια τοξική αλλά μη αναγκαία χημειοθεραπεία) αλλά και «υποθεραπείας» (π.χ. χορήγηση ανεπαρκούς αγωγής για την βαρύτητα του συγκεκριμένου νεοπλάσματος).
- Θα παρακολουθείται στενά η εξέλιξη της θεραπείας, επιτρέποντας τροποποιήσεις όποτε αυτές κρίνονται αναγκαίες.
- Ο ασθενής θα καθοδηγείται με υπεύθυνο κι επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο προς την ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη θεραπευτική επιλογή
‘Ενας καθιερωμένος επιστημονικός θεσμός
Το ογκολογικό συμβούλιο της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια κι έχει καθιερωθεί στην ιατρική κοινότητα της πόλης μας. Συνέρχεται μια φορά την εβδομάδα στην αίθουσα συνεδριάσεων της κλινικής, όπου ο θεράπων ιατρός παρουσιάζει το κάθε περιστατικό. Ακολουθεί αναλυτική συζήτηση με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων ειδικοτήτων που καταλήγει στη επιλογή της καλύτερης θεραπευτικής επιλογής με βάση τα ισχύοντα πρωτόκολλα και τις κατευθυντήριες οδηγίες, η οποία και προτείνεται στον ασθενή. Κάθε απόφαση του συμβουλίου καταγράφεται στα πρακτικά. Εκτός από τις οριζόμενες με βάση το νόμο ειδικότητες, στο ογκολογικό συμβούλιο της Βιοκλινικής συμμετέχουν σε μόνιμη βάση και δυο ακτινολόγοι, καθώς η σύγχρονη απεικόνιση παίζει κομβικό ρόλο σε κάθε στάδιο αντιμετώπισης του ογκολογικού ασθενούς. Ανάλογα με το περιστατικό, στο συμβούλιο μετέχουν και ιατροί άλλων ειδικοτήτων όπως για παράδειγμα γαστρεντερολόγοι και πνευμονολόγοι.
Η ζωντανή συζήτηση μεταξύ των γιατρών ξεκαθαρίζει τις όποιες ασάφειες, όπως για παράδειγμα στη διατύπωση ενός πορίσματος, και συνθέτει τις διαφορετικές προσεγγίσεις (π.χ. του γαστρεντερολόγου που προτείνει ενδοσκοπική βιοψία έναντι του χειρουργού που προκρίνει τη λαπαροσκοπική προσπέλαση), ώστε ο ασθενής να μη χάνεται σε ένα κυκεώνα διαφορετικών -και συχνά αντικρουόμενων- απόψεων και προτάσεων.