Skip to main content

H Ογκολογική Μονάδα

Η Ογκολογική Μονάδα και η Μονάδα Χημειοθεραπείας αποτελείται από μονάδα ημερήσιας νοσηλείας και νοσηλευτική μονάδα. Διαθέτει υπερσύγχρονο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισµό όπως ψηφιακούς μαστογράφους, μηχανήματα υπερηχοτομογραφίας, μαγνητικούς τομογράφους, εξοπλισμό βιοψίας βλαβών, εξειδικευμένα εργαστήρια κυτταρολογίας, μοριακής Βιολογίας, παθολογοανατομικής, πυρηνικής ιατρικής κα.

Υπάρχουν 10 κλίνες και 6 ειδικές πολυθρόνες για την χορήγηση της θεραπείας και οι ασθενείς λαμβάνουν αγωγή σε μία βάρδια.

Στο χώρο της BioOncology Care λειτουργεί δανειστική βιβλιοθήκη, η οποία περιλαμβάνει πλήθος βιβλίων, τα οποία είναι διαθέσιμα για τους ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία.

Στο ίδιο κτήριο λειτουργεί τμήμα Προληπτικού Ελέγχου και Συμβουλευτικής, εξελιγμένο Απεικονιστικό (CT, MRI, U/S, γ-Camera) και Βιοπαθολογικό Εργαστήριο, υπερσύγχρονο Κυτταρολογικό και Παθολογοανατομικό Τμήμα, Ακτινοδιαγνωστικό, Αξονικός Τομογράφος, Μαγνητικός Τομογράφος, Τμήμα Μοριακής Βιολογίας και Τμήμα Ενδοσκοπήσεων πεπτικού και αναπνευστικού.

Συνοδευτικά έγγραφα

Στην πρώτη σας επίσκεψη στην BioOncology Care είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες που αφορούν εσάς και την υγεία σας, και θα ήταν ιδανικό να έχετε μαζί σας:

  • Ενημερωτικό σημείωμα από τον παραπέμποντα γιατρό ή από το νοσοκομείο / κλινική που νοσηλευθήκατε.
  • Το πόρισμα της ιστολογικής ή κυτταρολογικής εξέτασης (βιοψία).
  • Απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, υπερηχογραφήματα, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα).
  • Εργαστηριακές εξετάσεις (αιματολογικές, ούρων κτλ).
  • Πορίσματα μοριακών ή γενετικών ελέγχων.
  • Πρακτικό του χειρουργείου, αν έχει γίνει.
  • Λίστα με όλα τα φάρμακα που λαμβάνετε για άλλα προβλήματα υγείας.
  • Τον ΑΜΚΑ σας.

Σε κάθε σας θεραπεία, όταν προσέλθετε στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης, είναι απαραίτητο, εσείς ή ο συνοδός σας, να καταθέσει τα δικαιολογητικά για την Εισαγωγή (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, Ταυτότητα) στη γραμματεία του ογκολογικού τμήματος (8ος όροφος). Η αρμόδια γραμματέας θα λάβει τα προσωπικά σας στοιχεία και θα αρχειοθετήσει ηλεκτρονικά τις εξετάσεις σας ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμα.

Τι να περιμένω από τη πρώτη μου επίσκεψη.

Η αρχική διάγνωση μιας κακοήθειας οδηγεί σε μία σειρά από εξετάσεις οι οποίες θα υποδείξουν στην ιατρική ομάδα την ακριβή κατάσταση και το στάδιο της νόσου. Αναμφισβήτητα, αποτελεί πλήγμα για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά και τους ανθρώπους που βρίσκονται δίπλα του. Ο κλονισμός που επέρχεται και οι νέες και κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να γίνουν κατανοητές παρεμβάλλονται στην ικανότητα καθαρής σκέψης. Στην BioOncology Care πιστεύουμε ότι η επαρκής πληροφόρηση και η ψυχολογική υποστήριξη των ασθενών μας είναι βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσει να προσαρμοστεί τόσο ο ασθενής όσο και τα αγαπημένα του πρόσωπα στα νέα δεδομένα της ζωής τους.

  • Θα σας αφιερώσουμε όσο χρόνο και ενέργεια χρειάζεται για να συζητήσουμε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην νόσο, να απαντήσουμε στα ερωτήματα που έχουν γεννηθεί, να μοιραστούμε βαθύτερες ανησυχίες για τις πολλαπλές αλλαγές (ρόλων, υπευθυνοτήτων, αναγκών) που επιφέρει η ασθένεια στον ασθενή και στην οικογένεια, και να χτίσουμε σε γερές βάσεις τη προσωπική σχέση ασθενή-ογκολόγου, μια σχέση ζωής.
  • Θα αναλύσουμε απλά και κατανοητά τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και τις πιθανές παρενέργειες των θεραπειών.
  • Θα σας εξηγήσουμε λεπτομερώς τους λόγους για τη συνιστώμενη θεραπεία, μέσα σε ένα εξατομικευμένο θεραπευτικό πλάνο που θα δημιουργηθεί ειδικά για εσάς.

Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία είναι μια κατηγορία θεραπείας του καρκίνου στην οποία χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα αντικαρκινικά φάρμακα, ως μέρος μιας τυποποιημένης θεραπείας. Η χημειοθεραπεία αποτελεί επιλογή μόνο κατόπιν προσεκτικής εξέτασης. Οι γιατροί της ομάδας της BioOncology Care χρησιμοποιούμε φάρμακα που υποστηρίζονται από εκτεταμένες δοκιμές έρευνας και ασφάλειας, για όλους τους συνήθεις τύπους καρκίνου αλλά και για πολλούς σπάνιους. Επίσης, χρησιμοποιούμε και αναδυόμενες φαρμακευτικές θεραπείες, παρέχοντας τις καλύτερες επιλογές για τους ασθενείς μας.

Πώς γίνεται η χημειοθεραπεία στην BioOncology Care;

Η χημειοθεραπεία γίνεται με νοσηλεία ημέρας και πιο σπάνια με εισαγωγή στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης για τα πολυήμερα σχήματα. Χορηγείται συνήθως ενδοφλεβίως (μπαίνει κάποιος ορός και από εκεί δίνεται το φάρμακο ή τα φάρμακα). Αν ο γιατρός το θεωρήσει αναγκαίο χορηγούνται και άλλα «βοηθητικά» φάρμακα, όπως αντιεμετικά, αντιαλλεργικά, κτλ.

Αρκετοί χημειο-θεραπευτικοί παράγοντες μπορεί να δοθούν και σε χάπια. Η διάρκεια της χημειοθεραπείας εξαρτάται από τα φάρμακα και συνήθως είναι από 2 έως 4 ώρες.

Κάθε θεραπεία είναι ένας κύκλος και επαναλαμβάνεται συνήθως κάθε δύο ή τρείς εβδομάδες, με το ίδιο ή και διαφορετικό θεραπευτικό σχήμα. Ο αριθμός των κύκλων εξαρτάται από τη νόσο και ο γιατρός μπορεί να αλλάξει τον ρυθμό και τη συχνότητα των κύκλων, ανάλογα με τα αποτελέσματα των εξετάσεων και την ανταπόκριση που έχει ο κάθε ασθενής.

Με το πέρας της θεραπείας μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό που σας παρακολουθεί, σχετικά με τις παρενέργειες που ίσως παρουσιαστούν, να λάβετε οδηγίες για την αντιμετώπισή τους, αλλά και να συζητήσετε για τυχόν προβληματισμούς που αφορούν την επίπτωση της θεραπείας στη διάθεσή σας.

Γενικές πληροφορίες

  • Για τη θεραπεία σας μπορείτε να προσέλθετε οποιαδήποτε ώρα μεταξύ 08:30 και 13:00, αναλόγως του σχήματος που θα λάβετε.
  • Σε περίπτωση που την ημέρα της θεραπείας έχετε προγραμματίσει και κάποιο απεικονιστικό έλεγχο (αξονική, μαγνητική κτλ), η Προϊσταμένη της μονάδας μας μπορεί να αναλάβει την προετοιμασία σας για την αποφυγή ταλαιπωρίας. Εάν προσέλθετε εκτός των ωρών λειτουργίας της μονάδας (07:00-16:00) απευθύνεστε κατευθείαν στο Ακτινολογικό Τμήμα της κλινικής.

Κάσκα Ψυχρής Θεραπείας

Η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) είναι για τους περισσότερους ασθενείς μια δυσάρεστη παρενέργεια της χημειοθεραπείας που επηρεάζει σημαντικά την εμφάνισή του και κυρίως τη ψυχολογία του. Οι κάσκες ψύξης βοηθούν στην αποτροπή της αλωπεκίας, περιορίζοντας την αιμάτωση του τριχωτού της κεφαλής και μειώνοντας με αυτό το τρόπο την ποσότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τους θύλακες των τριχών. Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης η μέθοδος αυτή είναι διαθέσιμη κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και την ιατρό που θα αναλάβει τη διαχείριση της κάσκας.

*Δεδομένης της έκτασης κάποιων εύλογων αποριών σχετικά με την θεραπεία αυτή, έχουμε συντάξει και σας παραθέτουμε ένα σχετικό παράρτημα στο τέλος της σελίδας.

Μετάβαση στο παράρτημα

Ορμονοθεραπεία

Η ορμονοθεραπεία είναι μια αντικαρκινική θεραπεία η οποία αναστέλλει την έκκριση ορμονών ή εμποδίζει τη δράση τους με στόχο να εμποδίσει ή να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Στην επιφάνεια κάποιων καρκινικών κυττάρων υπάρχουν υποδοχείς συγκεκριμένων ορμονών. Η ορμονοθεραπεία έχει στόχο να εμποδίσει την παραγωγή συγκεκριμένων ορμονών, δεσμεύοντας τους ορμονικούς υποδοχείς. Επίσης μπορεί να υποκαταστήσει τις φυσικές ορμόνες με χημικές οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα καρκινικά κύτταρα.

Ο τύπος της ορμονοθεραπείας που θα επιλέξουμε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τύπου του καρκίνου.

Η ιατρική ομάδα της BioOncology Care ειδικεύεται στην παροχή ορμονοθεραπείας προσαρμοσμένης στις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε ασθενούς. Η ορμονοθεραπεία μπορεί να συνδυάζεται με τη χημειοθεραπεία ή την ακτινοθεραπεία.

Πώς χορηγείται η ορμονοθεραπεία;

Η ορμονοθεραπεία μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους όπως:

  • Με φαρμακευτική αγωγή από το στόμα.
  • Με ένεση, κάτω από το δέρμα (υποδόρια) ή στον μυ (ενδομυϊκά).
  • Με χειρουργική επέμβαση (π.χ. η αφαίρεση των ωοθηκών σε γυναίκες ή των όρχεων σε άνδρες, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής ορισμένων ορμονών).

Πολλοί ασθενείς θεωρούν ότι η ορμονοθεραπεία είναι «λιγότερο ισχυρή» από τη χημειοθεραπεία, αυτό όμως δεν ισχύει, καθώς μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική σε ορισμένους καρκίνους.

Ανοσοθεραπεία

Η ανοσοθεραπεία ενεργοποιεί, ενισχύει και κατευθύνει το ίδιο τον ανοσοποιητικό μηχανισμό του ασθενούς να επιτεθεί και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα. Μπορεί να γίνει μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες για τον καρκίνο.

Πώς χορηγείται η ανοσοθεραπεία;

Αν και οι διαφορετικοί τύποι ανοσοθεραπείας, (εμβόλια, κυτοκίνες και θεραπείες αποκλεισμού σημείων ελέγχου (αναστολείς των σημείων ανοσιακού ελέγχου) έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, όλοι οι τύποι χορηγούνται κυρίως ή στο δέρμα ή ως ενδοφλέβια (IV) έγχυση.

Οι ανοσοθεραπείες δεν χορηγούνται από το στόμα επειδή η γαστρεντερική οδός θα διασπάσει τις ανοσολογικώς δραστικές πρωτεΐνες σε μικρά, ανενεργά πεπτιδικά συστατικά.

  • Τα εμβόλια χορηγούνται με ενέσεις στο δέρμα.
  • Οι κυτοκίνες χορηγούνται στο δέρμα ή, σε ορισμένες περιπτώσεις ενδοφλέβια.
  • Αναστολείς των σημείων ανοσιακού ελέγχου χορηγούνται ενδοφλέβια, συνήθως κάθε 2 έως 3 εβδομάδες. Επειδή μπορεί να οδηγήσουν σε οξεία ανοσολογική αντίδραση εάν χορηγηθούν γρήγορα, τα περισσότερα αντισώματα IV χορηγούνται συνήθως σε διάστημα 30 έως 120 λεπτών.

Επίσης η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγηθεί:

  • Τοπικά – για τον πρώιμο καρκίνο του δέρματος, σε μορφή κρέμας.
  • Απευθείας στην ουροδόχο κύστη – ενδοκυστική.

Εξατομικευμένη αγωγή / Στοχεύουσα θεραπεία

Σε πολλούς τύπους καρκίνου μπορεί πλέον να γίνει μοριακή ταυτοποίηση του καρκινικού υλικού, ώστε να προσδιοριστούν τα «χαρακτηριστικά μόρια» που καθορίζουν την μοναδικότητα του συγκεκριμένου καρκίνου (μοριακό προφίλ του όγκου), ώστε να γίνει η επιλογή της κατάλληλης θεραπείας, η οποία είναι διαφορετική για κάθε καρκίνο και για κάθε ασθενή. Οι θεραπείες αυτές ονομάζονται εξατομικευμένες θεραπείες και στοχεύουσες θεραπείες.

Οι εξειδικευμένοι ιατροί της ομάδας μας είναι σε θέση να μελετήσουν τα χαρακτηριστικά κάθε κακοήθειας, να κατανοήσουν τις λεπτότητες που σχετίζονται με την επιλογή των σωστών φαρμάκων και δόσεων με αποτέλεσμα οι στοχευμένες θεραπείες να συνιστώνται όταν η γενετική ανάλυση αποκαλύπτει μια ιδιαίτερη μετάλλαξη όγκου. Στόχος μας είναι να προσαρμόζεται η κάθε θεραπεία στις ειδικές ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Προληπτικός έλεγχος

Ο προληπτικός έλεγχος και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές. Τέσσερεις στους δέκα καρκίνους μπορούν να προληφθούν και ένας στους τρεις καρκίνους θεραπεύεται αν γίνει έγκαιρα η διάγνωση και η θεραπεία.

Εκτός από τις γενικές εξετάσεις αίματος και ούρων, είναι απαραίτητες και άλλες προληπτικές εξετάσεις όπως η μαστογραφία, το τεστ Παπανικολάου και το HPV test, η κολονοσκόπηση και η εξέταση αίματος για το ειδικό προστατικό αντιγόνο (PSA). Εάν υπάρχει ιστορικό καρκίνου στην οικογένεια είναι απαραίτητο να ενημερώσετε τον γιατρό σας και να αναζητήσετε ιατρική καθοδήγηση. Με τη διενέργεια γενετικού ελέγχου μπορεί να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης νεοπλασματικής νόσου.

Οι επίσημες συστάσεις για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου αφορούν σε εξετάσεις οι οποίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται σε τακτικά χρονικά διαστήματα αναλόγως της ηλικίας.

 

Καρκίνος μαστού:

  • Αυτοεξέταση των μαστών.
  • Κλινική εξέταση των μαστών.
  • Μαστογραφία.

Καρκίνος παχέος εντέρου / ορθού:

  • Εξέταση κοπράνων (FOB Test / Δοκιμασία Mayer).
  • Κολονοσκόπηση ή Βαριούχος Υποκλυσμός με διπλή σκιαγραφική αντίθεση ή Αξονική Κολονογραφία.

Καρκίνος προστάτη:

  • Ουρολογική εξέταση (δακτυλική εξέταση προστάτη).
  • Προσδιορισμός ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA).

Καρκίνος τραχήλου μήτρας:

  • Τεστ Παπανικολάου (Test Pap).
  • HPV DNA test.

Καρκίνος δέρματος:

  • Αυτοεξέταση και επίσκεψη σε δερματολόγο αν παρατηρηθούν αλλαγές στο δέρμα.
  • Ενδείκνυται επίσκεψη σε δερματολόγο μετά την ηλικία των 50 ή των 40 για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα.

# fact

Ο προληπτικός έλεγχος τροποποιείται ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου, το ατομικό και οικογενειακό ιστορικό και τον τρόπο ζωής κάθε ατόμου και για το λόγο αυτό απαιτείται η συνεργασία με τον παθολόγο σας, ή άλλον εξειδικευμένο ιατρό.

Επανέλεγχος (Follow up)

Ο επανέλεγχος (follow-up) συνιστά την προληπτική φροντίδα για τη μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης της νόσου ή άλλων μορφών καρκίνου. Για κάθε ασθενή, μετά τη λήξη της θεραπείας, oι γιατροί της BioOncology Care καταρτίζουν ένα πλάνο, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το οποίο περιέχει σύνοψη της θεραπείας και την προτεινόμενη παρακολούθηση, βασισμένη στο τύπο της νόσου και στη θεραπεία. Το πλάνο περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμα όλων των κλινικών και ιατρικών εξετάσεων που θα πρέπει να γίνονται ώστε να γίνει διάγνωση σε περίπτωση που ο καρκίνος επανέλθει ή κάνει μετάσταση.

Κατά τον προγραμματισμένο επανέλεγχο ο ασθενής μπορεί να λάβει πληροφορίες για την αντιμετώπιση των συναισθηματικών και κοινωνικών αναγκών του, παραπομπές σε ειδικούς και συστάσεις για έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Παρηγορητική θεραπεία

Η ανακούφιση από τον πόνο αποτελεί βασικό δικαίωμα του κάθε ασθενούς. Η παρηγορητική θεραπεία είναι η νέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση του πόνου και την ανακούφιση των συμπτωμάτων στους ασθενείς με καρκίνο. Απαιτεί την παροχή ολιστικής φροντίδας με τη συμμετοχή ιατρών, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, φυσιοθεραπευτών, διαιτολόγων, ομάδων υποστήριξης και άλλων. Η αντιμετώπιση του πόνου πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης, συνολικής θεραπευτικής προσπάθειας, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς που αντιμετωπίζει μία νόσο που απειλεί τη ζωή του ή εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα δόκιμα θεραπευτικά σχήματα.

Στην BioOncology Care λαμβάνουμε υπόψη τις προσωπικές επιθυμίες του ασθενή συζητώντας για τις σωματικές ανάγκες του ασθενή κατά τη θεραπεία, όπως ο πόνος, η κόπωση, η ναυτία, αλλά και τις συναισθηματικές, όπως η κατάθλιψη, το άγχος και πνευματικά ζητήματα.

Skin cancer unit

H μονάδα της Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη του Ι. Μπουκοβίνα και τη συμμετοχή της ομάδας της BioOncology Care. Παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες για την πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος.

Υπάρχουν τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα και το μελάνωμα, που αποτελεί και τον σοβαρότερο τύπο. Με την σωστή διάγνωση και οι τρεις τύποι καρκίνου του δέρματος μπορεί να προληφθούν.

Μονάδα μαστού

Για τη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία των παθήσεων που σχετίζονται με το μαστό, η ιατρική μας ομάδα συνεργάζεται με το Πρότυπο Ιατρείο Μαστού που λειτουργεί στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης. Παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες με τη χρήση ψηφιακού μαστογράφου, μηχανήματα υπερηχοτομογραφίας, μαγνητικού τομογράφου, εξοπλισμού βιοψίας βλαβών, εξειδικευμένων εργαστηρίων κυτταρολογίας, μοριακής βιολογίας, παθολογοανατομικής, πυρηνικής ιατρικής κλπ.

Υποστηρικτικές υπηρεσίες

Η διάγνωση και η θεραπεία μιας κακοήθειας επιφέρουν ανατροπές στη ζωή των ασθενών σε πολλαπλούς τομείς. Στην BioOncolgy Care, εκτός από τις ογκολογικές υπηρεσίες, φροντίζουμε να σας βοηθήσουμε στη δημιουργία ενός σχεδίου υγιούς ζωής, μέσα από την αξιολόγηση και εκτίμηση τυχόν σωματικών και ψυχολογικών παρενεργειών που μπορεί να αντιμετωπίσετε κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τη θεραπεία του καρκίνου.

Οι ιατροί μας, αφού καταγράψουν και αξιολογήσουν συμπτώματα σωματικά ή ψυχολογικά και πρακτικές δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζετε, θα σας προτείνουν τρόπους αντιμετώπισης. Παράλληλα θα σας παραπέμψουν σε ειδικούς όπως κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, φυσιοθεραπευτές, διατροφολόγους και ειδικούς συμπληρωματικής και εναλλακτικής ιατρικής.

Συνεργασία με κέντρα Ελλάδας και εξωτερικού

Όταν οι ασθενείς μας χρειάζεται να υποβληθούν σε ειδικές εξετάσεις ή θεραπευτικές μεθόδους οι οποίες προσφέρονται από άλλα κέντρα της Ελλάδας ή του εξωτερικού, η ομάδα της BioOncology Care συνεργάζεται και συντονίσει την όλη διαδικασία. Τέτοιες εξετάσεις μπορεί να είναι:

  • Ιστολογικές εξετάσεις.
  • Γονιδιακοί έλεγχοι.
  • Ακτινοθεραπεία.
  • Ειδικές χειρουργικές επεμβάσεις.
  • Cyberknife.

Κλινικές μελέτες

Κλινική μελέτη είναι η επιστημονική έρευνα με σκοπό την ανακάλυψη ή την επαλήθευση των κλινικών, φαρμακολογικών και/ή άλλων δράσεων ενός ή περισσότερων υπό έρευνα φαρμακευτικών προϊόντων για τον εντοπισμό της ασφάλειας και των ενδεχόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών τους (ορισμός: ICH GCP E6, § 1.12, EU 2001/20/EK, 4/4/01, αρ. 2), Υ.Α. ΔΥΓ3/89292, ΦΕΚ Β’ 1973/31-12-03, αρ. 2).

Συγκεκριμένα, ο επιστημονικά υπεύθυνος ιατρός (κύριος ερευνητής) και οι συνεργάτες του (ιατροί, νοσηλευτές, γραμματεία) έχουν διαπιστευμένη εξειδίκευση και δρουν πάντα με γνώμονα τους κανόνες της Ορθής Κλινικής Πρακτικής. Αρχικά η μελέτη εγκρίνεται από το επιστημονικό συμβούλιο της κλινικής, την Εθνική Επιτροπή Ηθικής και Δεοντολογίας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτή η ερευνητική διαδικασία διεξάγεται σε συνεργασία με την ελληνική και διεθνή ογκολογική επιστημονική κοινότητα και ερευνητικά κέντρα, και τα αποτελέσματα της έρευνας περνούν αξιολόγηση από ειδικευμένους επιστήμονες πριν δημοσιευθούν σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά του κλάδου.

phases of clinical trials

Σημειώνεται ότι οι ασθενείς που συμμετέχουν σε πρωτόκολλα χαίρουν καλύτερης περίθαλψης συγκριτικά με το σύνολο των ασθενών, καθώς απαιτείται πολύ στενή παρακολούθηση.

29
ΑΝΟΙΧΤΕΣ

ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΔΟΚΙΜΕΣ

Συχνές Ερωτήσεις

Σε αυτό το παράρτημα θα βρείτε απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα που αφορούν την χημειοθεραπεία.

Τι να περιμένω από τη πρώτη μου επίσκεψη;

Στη πρώτη σας επίσκεψη θα συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στη νόσο. Θα σας αναλύσει απλά και κατανοητά τα αποτελέσματα των εξετάσεων σας, τις θεραπευτικές επιλογές που υπάρχουν και πιθανές παρενέργειες των θεραπειών. Εάν η διάγνωση δεν είναι σαφής, ο γιατρός σας θα σας συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις.

Πότε χρειάζεται ένας ασθενής να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα χημειοθεραπείας;

Εξαρτάται από τη διάγνωση (τύπος, στάδιο νόσου, γονιδιακές μεταλλάξεις). Η χημειοθεραπεία αποτελεί επιλογή μόνο κατόπιν προσεκτικής μελέτης όλων των ιατρικών εξετάσεων σας, και κατά περίπτωση, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του ογκολογικού συμβουλίου.

Θα επηρεάσει η χημειοθεραπεία τη καθημερινότητα και την εργασία μου;

Η χημειοθεραπεία επηρεάζει τον κάθε ασθενή διαφορετικά. Το πώς νοιώθετε εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας σας πριν από τη θεραπεία, τον τύπο καρκίνου, το είδος της χημειοθεραπείας που παίρνετε και τη δόση. Η πιο συχνή ανεπιθύμητη ενέργεια είναι η κόπωση. Υπολογίστε τον χρόνο που χρειάζεστε για ανάπαυση. Μπορείτε να προετοιμαστείτε ζητώντας από κάποιον να σας οδηγήσει στη χημειοθεραπεία, να σας βοηθήσει την ημέρα της θεραπείας και την επομένη με τη φροντίδα των παιδιών και με τα γεύματα. Όσο για την εργασία σας, εξαρτάται από τη φύση της και από το πώς αισθάνεστε. Τις ημέρες που δεν αισθάνεστε καλά, μπορεί να ζητήσετε να εργάζεστε λιγότερες ώρες ή να εργάζεστε από το σπίτι ή να λάβετε αναρρωτική άδεια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εργοδότες υποχρεούνται από το νόμο να προσαρμόσουν το πρόγραμμά σας όταν πάσχετε από καρκίνο. Σε κάθε περίπτωση, έχετε υπόψη σας ότι οι παρενέργειες είναι παροδικές.

Παρατηρούνται τα ίδια συμπτώματα σε όλους τους ασθενείς;

Καθώς το προσωπικό ιατρικό προφίλ, η διάγνωση του κάθε ατόμου και η διάρκεια/συχνότητα της θεραπείας διαφέρουν, διαφορετική είναι και η αντίδρασή του κάθε ασθενούς στη θεραπεία. Οι παρενέργειες μπορεί να είναι σοβαρές, ήπιες ή και απούσες.

Για τι είδους παρενέργειες θα πρέπει να είμαι προετοιμασμένος/η από τη χημειοθεραπεία;

Οι πιο συχνές παρενέργειες που προκαλούνται από τη χημειοθεραπεία ως αντιμετώπιση του καρκίνου, περιλαμβάνουν: αναιμία, απώλεια της όρεξης, αιμορραγία και μώλωπες (θρομβοπενία), δυσκοιλιότητα, παραλήρημα, διάρροια, οίδημα, κόπωση, προβλήματα γονιμότητας, τριχόπτωση (αλωπεκία), λοίμωξη και ουδετεροπενία, λεμφοίδημα, προβλήματα μνήμης ή συγκέντρωσης, προβλήματα στο στόμα (άφθες) και το λαιμό, ναυτία και έμετος, περιφερική νευροπάθεια (μούδιασμα στα άκρα), πόνος, σεξουαλικά προβλήματα, αλλαγές δέρματος και νυχιών, προβλήματα ύπνου, προβλήματα ούρησης.

Θα πέσουν τα μαλλιά μου και αν ναι, πότε;

Υπάρχουν σχήματα χημειοθεραπείας που δεν επηρεάζουν τα μαλλιά, άλλα που τα αδυνατίζουν και άλλα που προκαλούν απώλεια (αλωπεκία). Αν η θεραπεία που θα λάβετε προκαλεί αλωπεκία, αυτή συνήθως εμφανίζεται περίπου 20 ημέρες μετά τη πρώτη χορήγηση και μπορεί να είναι σταδιακή ή απότομη. Η απώλεια είναι προσωρινή και τα μαλλιά θα ξαναβγαίνουν περίπου στις 3 εβδομάδες μετά το τέλος της θεραπείας.

Κάσκα Ψυχρής Θεραπείας

Η απώλεια μαλλιών (αλωπεκία) είναι για τους περισσότερους ασθενείς μια δυσάρεστη παρενέργεια της χημειοθεραπείας που επηρεάζει σημαντικά την εμφάνισή του και κυρίως τη ψυχολογία του. Οι κάσκες ψύξης βοηθούν στην αποτροπή της αλωπεκίας, περιορίζοντας την αιμάτωση του τριχωτού της κεφαλής και μειώνοντας με αυτό το τρόπο την ποσότητα των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων που φθάνουν έως τους θύλακες των τριχών. Στη Βιοκλινική Θεσσαλονίκης η μέθοδος αυτή είναι διαθέσιμη κατόπιν συζήτησης με τον θεράποντα ιατρό, αλλά και την ιατρό που θα αναλάβει τη διαχείριση της κάσκας.

Ποια είναι η διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Αναλόγως του σχήματος που χορηγείται, ο χρόνος κυμαίνεται από 30 λεπτά έως 5 ώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η θεραπεία μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 48 ώρες ή να λαμβάνεται με τη μορφή χαπιών.

Σε τι είδους εξετάσεις πρέπει να υποβάλλομαι και πόσο συχνά;

Οι συνήθεις εξετάσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια μιας θεραπείας είναι η γενική αίματος, ο βιοχημικός έλεγχος και κατά περίπτωση ο έλεγχος κάποιων άλλων δεικτών που είναι ενδεικτικοί της πορείας της νόσου. Ο έλεγχος πραγματοποιείται συνήθως ανά εβδομάδα.

Επηρεάζεται η θεραπεία αν η ασθενής χάσει κάποια δόση φαρμάκου;

Γενικά, δεν είναι καλό να παραλείψουμε μια χημειοθεραπεία. Τα αναφερθέντα οφέλη σε ένα πρόγραμμα χημειοθεραπείας μπορεί να μην επιτευχθούν εάν ο ασθενής δεν μπορεί να παραμείνει στο πρόγραμμα. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να αλλάξει το πρόγραμμα ή σχήμα χημειοθεραπείας. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε παρενέργειες που έχετε. Εάν συμβεί αυτό, ο γιατρός θα εξηγήσει τι πρέπει να κάνει και πότε θα ξεκινήσει ξανά η θεραπεία.

Πώς θα ξέρουμε ότι αποδίδει η χημειοθεραπεία;

Στον χρόνο που ορίζεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες θα διενεργηθούν οι απαιτούμενες απεικονιστικές εξετάσεις ώστε να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας. Στις ορισμένες περιπτώσεις ο έλεγχος αυτός γίνεται μετά τη χορήγηση κάποιων κύκλων θεραπείας ή περίπου 1 μήνα μετά τη χορήγηση του τελευταίου κύκλου θεραπείας. Κατά κανόνα εξαρτάται από το τύπο της νόσου και το χημειοθεραπευτικό σχήμα που χορηγείται.

Τι είναι το πρωτόκολλο και πώς προσαρμόζεται αυτό σε έναν ασθενή;

Το πρωτόκολλο είναι ένα σύνολο κανονισμών που πρέπει να ακολουθούνται για την ορθή διεξαγωγή μιας κλινικής μελέτης. Για να λάβει ένας ασθενής θεραπεία μέσω κλινικής μελέτης πρέπει να πληροί τα κριτήρια ένταξης (διαφορετικά για κάθε μελέτη), να ακολουθεί τη θεραπεία και πραγματοποιεί τις εξετάσεις του, όπως το ορίζει το καθορισμένο πρωτόκολλο (κανονισμοί και οδηγίες) από τη μελέτη, υπό την επίβλεψή πάντα του γιατρού. Ο ασθενής μπορεί να αποσυρθεί από τη μελέτη όποτε το θελήσει ο ίδιος ή εάν ο θεράπων γιατρός εκτιμήσει ότι δεν λαμβάνει κανένα όφελος.

Τι ακολουθεί όταν ολοκληρώσω τη χημειοθεραπεία μου;

Ακολουθεί τακτική παρακολούθηση, που είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Η συχνότητα ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου και προσαρμόζεται στις ανάγκες κάθε ατόμου και τα συμπτώματα που υπάρχουν. Ο επανέλεγχος συνήθως περιλαμβάνει κλινική εξέταση, εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις.

Μπορεί να επανέλθει μετά τη χορήγηση τόσο ισχυρών φαρμάκων;

Εξαρτάται από το σχήμα που λάβατε, τη δόση και το χρονικό διάστημα χορήγησής του. Μετά το τέλος της χημειοθεραπείας το ανοσοποιητικό σύστημα πιθανότατα θα είναι κατασταλμένο για κάποιο διάστημα. Μπορείτε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανακάμψει μέσω της υγιούς διατροφής και της συχνής άσκησης.